Serial, el Podcast de misteri que està enganxant a mig món

Com a amant del misteri que sóc, estic molt interessada en els experiments en el gènere i noves formes d’estructura narrativa aplicades al mateix, així que estic molt contenta que Sara Koening (productora de This American Life i anteriorment reportera sobre justícia criminal al Baltimore Sun) juntament amb les productores Dana Chivvis, Emily Condon, Julie Snyder i el consultor editorial Ira Glass hagin creat un producte tan interessant i nou en el món dels podcasts com és Serial.

Els creadors i productors de la sèrie.

Els creadors i productors de la sèrie.

La premissa és la següent:

El 13 de gener de 1999, una noia anomenada Hae Min Lee, estudiant d’últim any a l’escola secundària de Woodlawn al Comtat de Baltimore, Maryland, va desaparèixer. Un mes més tard, el seu cos va aparèixer en un parc de la ciutat. Havia estat estrangulada. Poc després, el seu ex-nuvi de 17 anys d’edat, Adnan Syed, va ser arrestat pel delicte, i el mateix any va ser declarat culpable i condemnat a passar la resta de la seva vida a la presó. El cas contra ell es basava en gran part en la història d’un dels testimonis, l’amic d’Adnan anomenat Jay, que va testificar que ell va ajudar a enterrar el cos de Hae. Però Adnan sempre ha mantingut que ell va tenir res a veure amb la mort de Hae. Algunes persones creuen que està dient la veritat. Molts altres no ho fan.

Sarah Koenig, que presenta aquesta sèrie, es va assabentar d’aquest cas fa més d’un any. En els mesos des d’aleshores ha estat investigant el cas, analitzant cada una de les caixes que contenen els documents legals i les notes dels investigadors, escoltant els testimonis en el judici i en els interrogatoris de la policia, i parlant amb tothom que es troba sobre qué recorda del dia en el que Hae Minn Lee va desaparèixer fa quinze anys, amb l’objectiu de descobrir la veritat.

Una de les cartes aportades com a testimoni.

Una de les cartes aportades com a testimoni.

Durant la investigació, es va adonar  que el judici va encobrir, en realitat,  una història molt més complicada, que ni el jurat ni el públic van arribar a escoltar mai. L’escena de l’escola secundària, les declaracions canviants a la policia, els prejudicis, les coartades incompletes, l’evidència forense escassa – tot això porta de nou a les preguntes més bàsiques: Com es pot saber el caràcter d’una persona? Com pots saber del que són capaços?

En la primera temporada de la sèrie, Sara busca respostes i fa partícips a tots els que vulguin d’aquest misteri real i irresolt, acompanyant cada podcast d’imatges, notes i fotografies, fent que l’oient s’involucri activament en la seva resolució. De moment ja n’han fet 8 episodis, que podeu escoltar aquí. Segur que us hi enganxeu!

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s